D2 BELGESİ

D2 yetki belgesi nedir, nasıl alınır?
d2 yetki belgesi ile ilgili görsel sonucu

Yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacığılı yapanlara verilen bir yetki belgesi türüdür. Tarifesiz yolcu taşımacılığı; önceden bir taşıma hattı ve taşıma güzergahı ile bir zaman ve ücret tarifesi belirlenmeksizin; grup yolcu durumuna göre arızi veya mekik sefer düzenlenerek yapılan düzensiz yolcu taşımalarını ifade eder .  Belge almak isteyenlerin ticaret odasına kayıtlı olması ve sermayenin en az 30.000 TL olması istenmektedir.

D2 yetki belgesi asgari kapasite şartı 75 koltuk kapasite şartıdır. Bu şart sağlandıktan sonra eklenecek araç sayısında her hangi bir sınır yoktur. D2 yetki belgesine eklenecek araçların ticari olarak tescil edilmiş olması gereklidir. 75 koltuk kapsitesi şartı 10 yaşından küçük araçlarla sağlanmalı ve faaliyet süresince bu şart korunmalıdır. 75 koltuk kapasite şartının sağlanması halinde ilave edilmesi istenilen araçlar için yaş şartı aranmaz. Ancak 10 yaşından büyük araçlar kapasite hesabına dahil edilmemektedir.

Yetki belgesinin alma şartlarından herhangi birisinin kaybedilmesi halinde bu durumun meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde kaybedilen şartların sağlanması gerekmektedir. Araç yaşı, araç satışı, hurdaya ayrılması, icra ile satışı v.s nedeniyle asgari kapasitenin kaybedilmesi halinde yetki belgenin geçerlilik süresi boyunca kapasitenin kaybedildiği sürelerin toplamı 540 (beş yüz kırk) günden fazla olmayacak şekilde tekrar asgari kapasite sağlanmalıdır. Bu sürelerin aşıldığı durumda yetki belgesi iptal edilir.

D2 yetki belgesine sözleşmeli araç kaydedilebilir. Ticari olarak kaydedilmiş ve Bakanlığın belirlediği şekilde düzenlenen Taşıt Kira Sözleşmesi düzenlener araç sözleşmeli olarak eklenir. Araç belge sahibi tarafından çalıştırılır. Araç kendi adına sahibi fatura, bilet vs. düzenleyemez. Yapılan bu tür işlemler belge sahibi tarafından yapılmalıdır. D2 yetki belgesine sahip olunan özmal araç sayısının iki (2) katı kadar sözleşmeli araç eklenebilir.

Yetki belgesi sahibi gerçek (şahıs) ve tüzel kişiler (şirketler) en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmek zorundadır. Bu şartın sağlanamaması durumunda idari para cezası düzenlenmektedir. Belge alım tarihi itibari ile belge sahipleri 6 ay bu şarttan muaftır.

Tarifesiz yolcu taşımacılığı için bilet düzenlenmez. Bu sebeple D2 yetki belgesi sahiplerinin taşıma yapmadan önce taşıma sözleşmesi yapması ve bu sözleşmeyi veya örneğini araçta bulundurması gerekmektedir.

Yorum yapın